7 βιβλία – οδηγοί για την Marketing στρατηγική σου

Βρίσκεσαι σε αναζήτηση πηγών που θα σε βοηθήσουν να εμβαθύνεις στο κομμάτι του marketing για την επιχείρησή σου; 

Μήπως ψάχνεις τρόπους να συμβάλλεις στην ανάπτυξη μιας πραγματικά αποδοτικής marketing στρατηγικής;

Γνωρίζουμε ότι ακόμα και για τους πιο ταλαντούχους marketers, η φυσική «διαίσθηση» δεν είναι αρκετή.

Το marketing, ιδιαίτερα στην ψηφιακή εποχή, αλλάζει συνεχώς. Η τακτική που λειτούργησε πριν από έξι μήνες είναι ήδη παλιά και πιθανότατα έχει αντικατασταθεί από μια νεότερη.

Για να είσαι, λοιπόν, καλός στο marketing και να βρίσκεσαι ένα βήμα μπροστά από τους ανταγωνιστές σου, θα πρέπει να έχεις πηγαία την όρεξη της συνεχούς μάθησης!

Δεν είναι τυχαίο ότι άνθρωποι που κατάφεραν να ξεχωρίσουν στον κλάδο, βρέθηκαν στα παπούτσια μας κάποτε. Πολλοί από αυτούς, μάλιστα, έχουν καταγράψει τις πολύτιμες εμπειρίες τους, μετά από δοκιμές και αρκετή μελέτη.

Για να σε βοηθήσουμε να σώσεις πολύτιμο χρόνο από την αναζήτηση συγγραφέων και βιβλίων πάνω στο marketing, σου έχουμε ετοιμάσει μια πρώτη λίστα με αξιόπιστες και διαχρονικές επιλογές βιβλίων που πρέπει να διαβάσεις έστω και μια φορά.

The 1-Page Marketing Plan (Allan Dib)

Σε αυτό το βιβλίο, ο συγγραφέας και σύμβουλος marketing Allan Dib, καταγράφει μερικούς τρόπους δημιουργίας ενός γρήγορου και απλού marketing plan. Είναι στην ουσία, μια σελίδα χωρισμένη σε εννέα τετράγωνα, με κάθε κεφάλαιο να αναλύει το αντίστοιχο τετράγωνο.

Ο Dib συνοψίζει την έννοια του marketing ως τον «ταχύτερο δρόμο» για να βγάλεις χρήματα, υποστηρίζοντας ότι εάν δεν δημιουργήσεις μια επιχείρηση για να βγάλεις χρήματα, ή ψεύδεσαι ή κάνεις απλά ένα χόμπι.

Χρησιμοποιώντας την αρχή του Pareto, ο Dib πιστεύει ότι το πρακτικό, απλό στη χρήση έγγραφο που δίνει μέσω του βιβλίου, θα απαιτήσει το 4% της προσπάθειας marketing για τη δημιουργία 60% των επιχειρηματικών αποτελεσμάτων σου. Όπως αναφέρει, στο τέλος της ημέρας, ο καλύτερος marketer κερδίζει.

Τέλος, τονίζει ότι ορισμένες εταιρείες επικεντρώνονται στη δημιουργία του καλύτερου προϊόντος/υπηρεσίας και αυτό αποτελεί από μόνο του ένα εξαιρετικό εργαλείο διατήρησης πελατών. Αλλά πριν από αυτό, θα πρέπει να σκεφτείς το πως θα αποκτήσεις πελάτες!

The Copywriter’s Handbook: A Step-By-Step Guide To Writing Copy That Sells (Robert W. Bly)

Ο Robert W. Bly είναι Αμερικανός συγγραφέας, που ειδικεύεται στο copywriting, το freelance writing και πολλά άλλα θέματα από την επιστήμη μέχρι τη σάτιρα και τις μικρές επιχειρήσεις. 

Αν θα μπορούσαμε να σου κάνουμε ένα spoil για το βιβλίο του, σε τρεις προτάσεις:

  1. Ο copywriter είναι στην πραγματικότητα πωλητής, πίσω από ένα πληκτρολόγιο.
  2. Το copy πρέπει να είναι άμεσο, μοναδικό, εξαιρετικά σχετικό και χρήσιμο.
  3. Η απόδοση ενός copywriter βασίζεται στις πωλήσεις που δημιουργούνται και όχι στην πρωτοτυπία.

Ο David Ogilvy (βλέπε πρόταση βιβλίου No2) συστήνει το «The Copywriter’s Handbook» λέγοντας “Δεν ξέρω ούτε έναν copywriter του οποίου η δουλειά δεν θα βελτιωνόταν διαβάζοντας αυτό το βιβλίο.”

Επιβεβαιώνουμε!

Building a Brand Story (Donald Miller)

Στο βιβλίο «Building a Brand Story», του συγγραφέα και προέδρου της εταιρείας StoryBrand Donald Miller, χρησιμοποιείται μια φόρμουλα που αποσκοπεί στο να βοηθήσει τις εταιρείες και τους ηγέτες τους να μάθουν πόσο σημαντικό είναι να κερδίσουν την εμπιστοσύνη των πελατών.

Ο Miller χωρίζει το βιβλίο σε τρεις ενότητες:

Το πρώτο μέρος θέτει το γιατί το μεγαλύτερο μέρος του marketing πέφτει «σε κωφά αυτιά», σε μια περίοδο υπερβολικού θορύβου που βομβαρδίζει τους υποψήφιους πελάτες με εξαιρετικά μηνύματα, που όμως δεν αντηχούν.

Στο δεύτερο μέρος, ο συγγραφέας εκθέτει το πλαίσιο του StoryBrand BrandScript, περιγράφοντας λεπτομερώς καθένα από τα επτά στοιχεία μιας επιτυχημένης ιστορίας πελατών και πώς δένουν μαζί.

Τέλος, το τρίτο μέρος, σε καθοδηγεί στη διαδικασία υλοποίησης για τη δημιουργία του δικού σου StoryBrand BrandScript, αλλά και την ενσωμάτωσή του σε όλα τα κανάλια marketing, ώστε το μήνυμά σου να είναι τόσο σαφές και συνεπές που να προσελκύει και ταυτόχρονα να διατηρεί τους πελάτες.

Ogilvy on Advertising (David Ogilvy)

Ένας από τους κορυφαίους διαφημιστές όλων των εποχών, ο David Ogilvy, στο βιβλίο του «Ogilvy on Advertising» καταγράφει έναν αριθμό εύχρηστων κανόνων που πραγματικά αξίζει να μάθεις.

Σου παραθέτουμε περιληπτικά μερικά από τα πιο σημαντικά σημεία-συμβουλές του:

Δεν λειτουργούν όλες οι διαφημίσεις

Σπάνια θα δεις μια εταιρεία να αναφέρεται στις αποτυχίες της. Κι όμως, αυτό είναι κάτι που κατά τον Ogilvy θα βοηθούσε στην αξιοπιστία του Brand.

Γνώρισε το προϊόν σου, γνώρισε τους πελάτες σου

Η διαφήμιση δε θα πρέπει να βασίζεται στο ένστικτο. Ο Ogilvy συνειδητοποίησε ότι οι δοκιμές είναι σημαντικές και θα πρέπει να επενδύσεις χρόνο για να καταλάβεις τη βιομηχανία του marketing από τη ρίζα της, πριν επενδύσεις χρήματά σου.

Η τοποθέτηση είναι το κλειδί

Ποια ανάγκη καλύπτει το προϊόν σου και σε ποιόν; Θα πρέπει να απαντήσεις σε αυτές τις ερωτήσεις πριν ξεκινήσεις να το προωθείς.

Η εικόνα επωνυμίας είναι το κλειδί

Η εικόνα σημαίνει προσωπικότητα και μέσω αυτής συνδέονται οι άνθρωποι με τα Brands. Ποιότητα, τιμή και αποφυγή του λογικού επιχειρήματος είναι συνιστώσες που έχει λάβει υπόψη του στο βιβλίο.

Μια μεγάλη ιδέα είναι αναγκαία

Χωρίς μια μεγάλη ιδέα, δεν θα τραβήξεις ποτέ την προσοχή και σίγουρα δεν θα αλλάξεις καμία αγοραστική συμπεριφορά.

Αν τα παραπάνω σου φάνηκαν ενδιαφέροντα, σου δεσμευόμαστε ότι θα βρεις πολλές ακόμα χρήσιμες συμβουλές στο βιβλίο. Αξίζει να το έχεις στη συλλογή σου.

This Is Marketing: You Can’t Be Seen Until You Learn to See (Seth Godin)

Τα τελευταία χρόνια, ο Seth Godin έχει διδάξει και εμπνεύσει εκατομμύρια επιχειρηματίες, εμπόρους, ηγέτες μέσω του blog, των διαδικτυακών μαθημάτων, διαλέξεων και βιβλίων του.

Στο «This Is Marketing: You Can’t Be Seen Until You Learn to See», παραθέτει την άποψή του ότι οι μεγάλοι marketers δεν χρησιμοποιούν τους καταναλωτές για να λύσουν το πρόβλημα της εταιρείας τους, χρησιμοποιούν το marketing για την επίλυση προβλημάτων των καταναλωτών.

Ο Godin πιστεύει ότι οι σωστοί marketers δεν κάνουν μόνο θόρυβο αλλά τον κόσμο καλύτερο και ότι το πραγματικά ισχυρό marketing βασίζεται στην ενσυναίσθηση, τη γενναιοδωρία και τη συναισθηματική εργασία.

Ένα βιβλίο που δεν θα σου δώσει «τυπικές συμβουλές» αλλά πιο βαθιά νοήματα, που θα χτίσουν τη φιλοσοφία και την κουλτούρα σου.

The Boron Letters (Gary Halbert)

Ο Gary Halbert ήταν ένας από τους πιο θρυλικούς άντρες του marketing με ειδίκευση στο copywriting. Η προσωπικότητά και οι προσεγγίσεις του σχετικά με το marketing, θεωρούνται ιδιαίτερες ακόμα και από τους marketers της σύγχρονης εποχής.

Το «The Boron Letters» είναι μια συλλογή από 25 γράμματα που γράφτηκαν τη δεκαετία του ’80 από τον θρυλικό copywriter στον μικρότερο γιο του, Bond Halbert. Ο Gary βρισκόταν τότε στην ομοσπονδιακή φυλακή Boron Federal Prison Camp, εξ’ ου και ο τίτλος.

Στα γράμματα έθεσε θέματα όπως η επιλογή μιας «ζεστής» αγοράς, η δημιουργία ενός καλού προϊόντος και μιας εξαιρετικής προσφοράς, η δοκιμή και η ανάλυση.

Μια ιδιαίτερη επιλογή, όπως ακριβώς η προσωπικότητα του Gary, με διαχρονικά μαθήματα και best practises που χρειάζεται να γνωρίζεις.

Marketing 5.0: Technology for Humanity (Philip Kotler)

Ο Philip Kotler ή, όπως πολύ συχνά τον αποκαλούν, ο «πατέρας του Marketing», ξεκίνησε να διδάσκει marketing το 1962 υποστηρίζοντας θερμά ότι αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι των οικονομικών, καθώς θεωρούσε ότι η ζήτηση επηρεάζεται όχι μόνο από την τιμή αλλά και από τη διαφήμιση.

Στο βιβλίο του «Marketing 5.0: Technology for Humanity», εξηγεί πώς οι marketers μπορούν να χρησιμοποιήσουν την τεχνολογία για να καλύψουν τις ανάγκες των πελατών αλλά και να ξεχωρίσουν έναντι του ανταγωνισμού.

Ο Kotler υποστηρίζει ότι η τεχνολογία μπορεί και πρέπει να αξιοποιηθεί για το καλό της ανθρωπότητας. Το Marketing 5.0, εξ ορισμού, είναι η εφαρμογή τεχνολογιών όπως Τεχνητή Νοημοσύνη, Νευρο-γλωσσικός Προγραμματισμός (NLP), Ρομποτική, Επαυξημένη Πραγματικότητα (AR), Εικονική Πραγματικότητα (VR), IoT και Blockchain στη συμπεριφορική αλλαγή των καταναλωτών λόγω των γεγονότων της τελευταίας 10ετίας.

Ελπίζουμε να έχεις εντοπίσει την επόμενη αγορά σου!

Μην ξεχνάς ότι αυτή η λίστα σκοπεύουμε να μεγαλώσει κι άλλο, αφού η μάθηση δεν σταματά ποτέ. Το μόνο που έχεις να κάνεις, είναι να είσαι σε εγρήγορση για τα νέα μέλη που θα προστεθούν!

Αν σου “ανοίξαμε την όρεξη” για περισσότερη γνώση, μπορείς να λαμβάνεις χρήσιμες προτάσεις σαν και αυτή απευθείας στο email σου, με την εγγραφή σου στο μηνιαίο newsletter μας.

Share:

Facebook
LinkedIn

Περιεχόμενα Άρθρου

Σχετικά Άρθρα

“Μετάβαση στην καινοτομική, εξωστρεφή και έξυπνη εξειδίκευση στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας”

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε υφιστάμενες πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρ​ήσεις της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Περίοδος Υποβολής Αιτήσεων:από 22/1/2024 έως 22/5/2024 Σκοπός Σκοπός και στόχος

Προκήρυξη Δράσης«Ενίσχυση της Ίδρυσης και Λειτουργίας Νέων Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων»

UPDATE:  Δημοσιεύτηκε η Δράση «Ενίσχυση της Ίδρυσης και Λειτουργίας Νέων Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων» Ηλεκτρονική Υποβολή Αιτήσεων:18/12/2023 – 29/02/2024 στις 15:00 Σκοπός Η δράση που αναμένεται και

Μόνο ενδιαφέρον περιεχόμενο!

Όπως και εσύ, μισούμε τα spam. Γι’ αυτό σου δίνουμε τον λόγο μας ότι δεν θα σου στέλναμε κάτι που εμείς οι ίδιοι δεν θα το θεωρούσαμε ενδιαφέρον και χρήσιμο. Μια φορά τον μήνα, θα παραλαβάνεις χρήσιμες πηγές και καλές πρακτικές που αφορούν το digital marketing, το e-commerce, το management και πολλά ακόμα ενδιαφέροντα θέματα.