Στον συνεχώς εξελισσόμενο κόσμο του marketing, είναι δελεαστικό να υιοθετείς καινοτόμες πρακτικές χωρίς να χρειάζεται να κοιτάς πίσω.
Μερικές φορές όμως, ο διδακτικός χαρακτήρας του παρελθόντος αποτελεί σημείο-σταθμό για όσα θέλεις να χτίσεις μπροστά.
Η άνοδος του content marketing κατά τα τελευταία χρόνια, το καθιστά αναπόσπαστο κομμάτι των επιχειρήσεων. Μεγάλες επωνυμίες, όπως η Procter & Gamble, όχι μόνο το έχουν εντάξει στη στρατηγική τους, αλλά αποτελεί το βασικό πυλώνα των marketing ενεργειών τους.
Η Procter & Gamble, έχει κερδίσει επάξια τον όρο «ηγέτης του content marketing» καθώς, μέσα από τις πάντα καινοτόμες τακτικές της, έχει καταφέρει να ξεχωρίσει από τα πρώτα -κιόλας- χρόνια της ιστορίας της.
Ας εμπνευστούμε λοιπόν από την ιστορία της P&G!
Η απαρχή μιας εταιρείας-κολοσσού
Η Procter & Gamble ξεκίνησε ως συνεργασία μεταξύ του James Gamble και του William Procter, αμέσως μετά την μετανάστευσή τους στο Cincinnati του Ohio.
Οι δύο, τότε, νεαροί αποφάσισαν να ξεκινήσουν την κοινή σταδιοδρομία τους σε επαγγέλματα στα οποία είχαν κάποια προηγούμενη εμπειρία, κεριά (Procter) και σαπούνια (Gamble), αλλά και τα οποία είχαν ήδη μια βιομηχανική παρουσία στο Cincinnati.
Ήταν μια στρατηγική κίνηση. Οι άνδρες αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να αποφύγουν να γίνουν ανταγωνιστές στην αγορά ζωικών λιπών, το κύριο συστατικό τόσο των κεριών όσο και του σαπουνιού!
Στις 31 Οκτωβρίου 1837, με τον καθένα να συνεισφέρει 3.569.47 $, ο William Procter και ο James Gamble υπέγραψαν μια συνεργασία για την ίδρυση της Procter & Gamble Manufactory στο Cincinnati, όπου ο Gamble θα εποπτεύει την παραγωγή και ο Procter θα διαχειρίζεται το γραφείο και παρακολουθεί τις πωλήσεις.
Το 1840, δημιούργησαν ένα εργοστάσιο στην Central Avenue, μόλις λίγα μίλια βόρεια του κέντρου, σε μια τοποθεσία που παρείχε πρόσβαση στο κανάλι και τους επέτρεπε να μεταφέρουν εμπορεύματα έξω από τα σύνορα της πόλης.
Αν και στην αρχή υπήρχαν δεκαοκτώ άλλοι κατασκευαστές σαπουνιών στην πόλη, τους οποίους έπρεπε να ανταγωνιστούν, η Procter & Gamble συνέχισε να αυξάνει το μέγεθός της προοδευτικά. Μέχρι το 1848, η εταιρεία είχε ετήσιο κέρδος 26.000$.
Λίγο αργότερα, η εταιρεία μετακόμισε την παραγωγή της κοντά στο Μαϊάμι και το κανάλι Erie, όπου μπορούσαν να παράγουν 1.000 κιλά σαπούνι κάθε μέρα, με τις πωλήσεις της να ανέρχονται σε 800.000$, μέχρι την 30ή επέτειό της!
Μέχρι το 1859, η Procter & Gamble έφτασε τα 1 εκατομμύρια δολάρια σε κέρδη με το λαρδί να είναι το κορυφαίο προϊόν σε πωλήσεις. Το 1879 κυκλοφόρησε το Ivory Soap, το πρώτο «απαλό» σαπούνι για χρήση σε ρούχα, δάπεδα, πιάτα και δέρμα, το οποίο έγινε και το το πρώτο διεθνές προϊόν το 1900.
Η «άνθιση» του marketing της P&G μεταπολεμικά
Το 1861, η κυβέρνηση των Η.Π.Α. όρισε την Procter & Gamble ως τον επίσημο προμηθευτή σαπουνιών του Union Army. Ο στρατός χρειαζόταν 1.000 κιβώτια σαπουνιού, που στέλνονταν σε στρατόπεδα κάθε μέρα, αναγκάζοντας την Procter & Gamble να προσλάβει 300 επιπλέον εργαζόμενους.
Όταν ο πόλεμος τελείωσε, οι πωλήσεις είχαν ήδη αυξηθεί σημαντικά. Τότε, ο Harley Procter, ένας από τους γιους του Procter, ανέλαβε τη στρατηγική marketing της εταιρείας, χρησιμοποιώντας διαφημιστικά μηνύματα για να διαδώσει περαιτέρω το Brand.
To Ivory έγινε πρωταγωνιστής πολλών ποιημάτων που προωθούσαν την αποτελεσματικότητά του. Επιπλέον, η εταιρεία πλήρωσε διάσημους καλλιτέχνες της εποχής ώστε να δημιουργήσουν πίνακες για τα προϊόντα της, με σκοπό να τους δημοσιεύει στα περιοδικά της εποχής ως τέχνη.
Η marketing κίνηση-ματ στις αρχές των 30s
Το 1933, η P&G ρίσκαρε λίγο περισσότερο, δημιουργώντας περιεχόμενο σε ένα μέσο που δεν είχε δοκιμαστεί αρκετά: Ξεκίνησε την πρώτη της ‘σαπουνόπερα’ στο NBC Radio.
Το σχέδιο ήταν να δημιουργήσει ένα ημερήσιο πρόγραμμα εκπομπών, με ιστορίες που απευθύνονταν στις νοικοκυρές.
Η P&G χρησιμοποίησε τα ενδιάμεσα διαλείμματα, ώστε να έχει την ευκαιρία να διαφημίσει τα καταναλωτικά αγαθά της, επικεντρώνοντας τη στρατηγικής της στα σαπούνια και τα απορρυπαντικά. Η επιλογή των προωθητικών προϊόντων δεν ήταν τυχαία, αφού, βάσει του κοινού στο οποίο απευθύνονταν οι εκπομπές, αποτελούσαν λύση για τις γυναίκες που έκαναν τις δουλειές του σπιτιού ακούγοντας ραδιόφωνο.
Όταν στα 50s, οι τηλεοράσεις άρχισαν να αντικαθιστούν τα ραδιόφωνα στα σπίτια των ανθρώπων, η P&G μετέφερε τις σαπουνόπερες τους στο νέο μέσο. Η στρατηγική λειτούργησε τόσο καλά, που η P&G ξεκίνησε τη δική της εταιρεία παραγωγής.
Η P&G Productions δημιούργησε 20 σαπουνόπερες στο ραδιόφωνο και την τηλεόραση και έγινε πρωτοπόρος στην παραγωγή προγραμμάτων ημέρας όπως το As The World Turns και το Guiding Light, με το τελευταίο διατηρεί μέχρι και σήμερα το παγκόσμιο ρεκόρ Guinness για την εκπομπή με τη δεύτερη μεγαλύτερη μετάδοση στην ιστορία (57 χρόνια).
Τα μαθήματα μέσα από τις τακτικές της P&G
Τη δεκαετία του 1930, οι πρώτες σαπουνόπερες εμφανίστηκαν επειδή υπήρχε έλλειψη περιεχομένου για διαφήμιση.
Χωρίς περιεχόμενο, τα ραδιόφωνα δεν μπορούσαν να προσελκύσουν το κοινό που απαιτείται για την πώληση «διαφημιστικού χώρου». Έτσι, οι διαφημιστές μπήκαν στη διαδικασία να δημιουργήσουν οι ίδιοι το περιεχόμενο.
Σήμερα, δεν υπάρχει έλλειψη περιεχομένου προς διαφήμιση. Για την ακρίβεια, το ποιοτικό περιεχόμενο φαίνεται να είναι πολύ αποτελεσματικό για τις περισσότερες μάρκες.
Η στρατηγική της P&G είναι, πλέον, σχετικά εύκολο να υιοθετηθεί. Το βασικό στοιχείο της ήταν να δημιουργήσει και να διανείμει με συνέπεια, περιεχόμενο που να προσελκύει τους κατάλληλους αγοραστές!
Το κλειδί;
Τράβηξε την προσοχή και το ενδιαφέρον του κοινού που την ενδιέφερε και έπειτα παρουσίασε τα προϊόντα της. Τόσο πολύ μάλιστα, που το κοινό «λαχταρούσε» το περιεχόμενο και δημιούργησε ένα εξαιρετικό word of mouth.
100 χρόνια αργότερα, εξακολουθούμε να αγοράζουμε τα προϊόντα καθαρισμού και τα σαπούνια μας, από ένα από τα πιο αξιόπιστα (πλέον) και γνωστά brands στον κόσμο, την Procter & Gamble!
Πολλές επιχειρήσεις δεν ακολουθούν αυτή τη διαδικασία, με αποτέλεσμα να μην βρίσκουν την ανταπόκριση που θέλουν. Προσπαθούν να προωθήσουν τα προϊόντα τους, πριν καν γίνει γνωστό το brand, πριν ακόμα να είναι έτοιμοι οι ίδιοι για να επενδύσουν στη διαφήμιση.
Τα brands που κερδίζουν είναι αυτά που βλέπουν την ευκαιρία και ψάχνουν τον τρόπο να διπλασιάσουν το marketing τους, κυρίως σε δύσκολες περιόδους (βλέπε πανδημία).
Κι αν η εταιρεία σου δεν μπορεί να επενδύσει, τη δεδομένη στιγμή, σε διαφημιστικές καμπάνιες, μπορεί πάντα να επενδύσει στο περιεχόμενο.
Μια δοκιμή, θα σε πείσει!
Αν σου άρεσε αυτό το άρθρο και θέλεις να ενημερώνεσαι για όλα όσα ανεβάζουμε, μπορείς να γραφτείς στο newsletter μας και να παραλαμβάνεις το περιεχόμενο κατευθείαν στο email σου.